Wydarzenia
Szukaj wydarzenia
szkolenie: Suplementy diety w świetle aktualnych przepisów i nadchodzących zmian (Poznań)
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 24.11.2017 |
Data zakończenia | 24.11.2017 |
Cena regularna | 990.00 PLN |
Lokalizacja | ul. Towarowa 35, Poznań |
Załączniki | Suplementy diety_formularz zgloszeniowy 24 listopada 2017 r. Poznan.docx |
CENA
990 zł netto + 23% VAT - do 13 listopada 2017r.
1190 zł netto + 23% VAT - po 13 listopada 2017r.
UWAGA!!!
23% VAT na suplementy diety od 1 stycznia 2018 r.?
20 mln zł kary za niewłaściwą prezentację i reklamę suplementu diety!
Zmiana rozporządzenia w sprawie novel food!
Jak argumentować w sporach z inspekcją?
Szkolenie
Suplementy diety w świetle aktualnych przepisów i nadchodzących zmian
24 listopada, Poznań
Program
9.15-9.30 Rejestracja uczestników. Kawa powitalna
9.30-9.45 Pojęcie suplementu diety:
• przesłanki definicyjne
• skąd wiedzieć, że mój produkt jest suplementem diety?
9.45-10.30 Skład suplementów diety
• dozwolone witaminy i składniki mineralne i ich maksymalne ilości
• dozwolone składniki roślinne w suplementach diety
• inne składniki i ich zawartość
• wykorzystywanie surowców sklasyfikowanych jako novel food
• dodatki do żywności
• czy trzeba wskazywać funkcje technologiczne dodatków?
• jak właściwie znakować dodatki do żywności?
• gdzie znajduje się wykaz dozwolonych dodatków?
• obowiązkowe ostrzeżenia przy stosowaniu niektórych dodatków
10.30-11.15 Nowe rozporządzenie novel food
• zmiany od 1 stycznia 2018 r.
11.15-11.30 Przerwa na kawę
11.30-11.45 Oznakowanie suplementów diety
• obowiązkowe informacje
• język oznakowania
• czcionka
• ilość netto
• informacja o podmiocie odpowiedzialnym za informacje na temat żywności
• znakowanie alergenów
• obowiązkowe informacje dla suplementów zawierających kofeinę, substancje słodzące, cukry
• obowiązkowe ostrzeżenia
11.45-12.15 Powiadomienie suplementu diety – krok po kroku
• treść powiadomienia
• jakie dokumenty warto dołączyć do powiadomienia?
• specyfikacje składników roślinnych
• specyfikacje jakościowo ilościowe dla produktu
• w jakim terminie należy złożyć powiadomienie?
• po jakim czasie uznaje się powiadomienie za złożone?
• korekta powiadomienia
• postępowanie wyjaśniające pomimo przyjęcia powiadomienia przez GIS
• Case study – powiadomienie produktu zawierającego witaminy, minerały i składniki roślinne
12.15-12.45 Urzędowa kontrola
• jak sobie radzić w trakcie kontroli inspekcji?
• argumentacja w sporach z inspekcją
• jak zmniejszyć wymiary kary?
• przykłady z praktyki
12.45-13.15 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
• wykaz dozwolonych oświadczeń
• lista pending
• naturalny, organiczny, ekologiczny, wegetariański, wegański, bez GMO
13.15-14.00 Lunch
14.00-14.30 Reklama suplementu diety
• jak tworzyć hasła reklamowe, żeby zminimalizować ryzyko na kary?
• obowiązkowe informacje w reklamie
• marki parasolowe
• case study
14.30-15.00 Ostatnia zmiana Rozporządzenia w sprawie składu i oznakowania suplementów diety
• obszar zmian
• brak obowiązku wskazywania ekwiwalentów
15.00-15.15 Przerwa na kawę
15.15-15.45 Proponowane zmiany w przepisach ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
15.45-16.15 VAT na suplementy diety
16.15-16.45 Warsztat – case study obejmujący opracowanie przez uczestników w grupach na konkretnym formuły, oznakowania i reklamy suplementu diety.
16.45-17.00 Podsumowanie, rozdanie certyfikatów i zakończenie szkolenia
Wykładowca
Marta Łanoch – starszy prawnik w kancelarii Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp. j. Specjalizuje się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno małych przedsiębiorstw jak i wiodących firm na rynku polskim i zagranicznym. Współpracuje z klientami zagranicznymi oraz zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz opiniowania reklam produktów. Zajmuje się także procedurą tzw. novel food. Prowadziła projekty związane z due diligence firm farmaceutycznych. Przeprowadza szkolenia dla firm oraz występuje jako prelegent na konferencjach z branży farmaceutycznej, kosmetycznej i żywnościowej. Oprócz praktyki zawodowej w kancelarii prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na prawie żywnościowym na obszarze Polski, UE i państw trzecich, ze szczególnym uwzględnieniem suplementów diety.