Wydarzenia
Wpływ GPSR na produkty objęte REACH i CLP
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 29.04.2025 |
Data zakończenia | 29.04.2025 |
29.04.2025 | |
Cena regularna | 1 390.00 PLN |
Lokalizacja | ON-LINE |
Koszt uczestnictwa jednej osoby
1390 netto + 23% VAT
Szkolenie on-line
Wpływ GPSR na produkty objęte REACH i CLP
29 kwietnia 2025 r.
Program
9.00-9.30 Logowanie uczestników
9.30-10.45 Wprowadzenie i kontekst regulacyjny
- Przegląd aktualnego krajobrazu regulacyjnego UE
- Omówienie przyczyn i celów wprowadzenia GPSR
- Wzajemne relacje między GPSR a innymi przepisami UE (np. REACH, przepisy sektorowe).
- Wprowadzenie do kluczowych definicji i pojęć związanych z GPSR.
10.45-12.00 Rozporządzenie o Ogólnym Bezpieczeństwie Produktów GPSR
- Zakres stosowania GPSR: Jakich produktów dotyczy?
- Obowiązki podmiotów gospodarczych:
* Producentów
* Importerów
* Dystrybutorów
* Dostawców internetowych platform handlowych
- Wymagania dotyczące bezpieczeństwa produktów:
* Ocena ryzyka i zarządzanie ryzykiem
* Informacje o produkcie i etykietowanie
* Identyfikowalność produktów
* Działania naprawcze i wycofanie produktów z rynku
- Nadzór rynku i egzekwowanie przepisów GPSR
- Powiadamianie o niebezpiecznych produktach.
- Projekt polskiej ustawy wdrażającej Rozporządzenie.
12.00-12.30 Przerwa
12.30-13.00 Sankcje i kary za nieprzestrzeganie GPSR
13.00-13.30 Podsumowanie, możliwość zadawania pytań i zakończenie szkolenia
*Możliwość zadawania pytań po warsztatach (do 3 pytań na jednego uczestnika) do tygodnia po spotkaniu. Pytania dotyczące tylko zakresu odbytego spotkania.
PROWADZĄCA
Marta Łanoch - prawnik specjalizujący się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym. Zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety, kosmetykami, wyrobami medycznymi i produktami leczniczymi w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz reklamy tych preparatów. Reprezentuje klientów i doradza w zakresie procedury novel food, opracowuje i opiniuje umowy w obrocie gospodarczym. Doświadczony szkoleniowec, prelegent na konferencjach branżowych i naukowych. Oprócz praktyki prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na europejskim prawie żywnościowym.