Wydarzenia
Szkolenie: Żywność, żywność wzbogacona, dla sportowców, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego - aspekty prawne w praktyce
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 20.11.2024 |
Data zakończenia | 20.11.2024 |
20.11.2024 | |
Cena regularna | 1 490.00 PLN |
Lokalizacja | ON-LINE |
Załączniki | formularz zgloszeniowy 20 listopada 2024 szkolenie online zywnosc.docx |
KOSZT UCZESTNICTWA
1490 ZŁ NETTO + 23%vat
Szkolenie
Żywność, żywność wzbogacona, dla sportowców, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego - aspekty prawne w praktyce
20 listopada 2024r.
PROGRAM
9.15-9.30 Logowanie uczestników
9.30-10.00 Zwykła żywność:
a) Znakowanie:
• Obowiązkowe informacje na etykiecie,
• Wymogi dla tabeli wartości odżywczej,
• Dobrowolne, dodatkowe informacje,
• Obecność alergenów,
• Wizerunek owoców/warzyw na etykiecie,
• GMO,
• Eko.
10.00-10.30 Nowa żywność
• nowe rozporządzenie w zakresie novel food,
• nowa żywność z państw trzecich.
10.30-11.00 Dodatki do żywności:
• czy trzeba wskazywać funkcje technologiczne dodatków?
• jak właściwie znakować dodatki do żywności?
• gdzie znajduje się wykaz dozwolonych dodatków?
• obowiązkowe ostrzeżenia przy stosowaniu niektórych dodatków.
11.00-11.15 Przerwa
11.15-11.45 Żywność wzbogacona:
a) Jakimi substancjami można wzbogacać żywność?
b) Wykaz dozwolonych witamin i minerałów oraz ich form chemicznych,
c) Minimalna i maksymalna ilość witamin i minerałów w żywności.
11.45-12.30 Reklama żywności:
a) Dozwolone oświadczenia żywieniowe i zdrowotne,
b) Obowiązkowe znakowanie w związku z oświadczeniami,
c) Ograniczenia w stosowaniu oświadczeń,
d) kary za nieprawidłową reklamę
12.30-13.00 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego:
a) nowe rozporządzenie unijne unijne dot. żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
b) nowy wymogi dot. oznakowania
c) zmiany w zakresie reklamy
13.00-13.45 Przerwa
13.45-14.15 Kary nakładane przez organy nadzoru:
a) Okoliczności łagodzące nałożenie kary
b) Okoliczności obciążające.
14.15-14.45 Nowe przepisy dot. wskazywania na etykiecie kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego
14.45-15.00 Zmiany w VAT na środki spożywcze
15.00-15.15 Przerwa
15.15-16.15 Indywidulane konsultacje z prowadzącym
16.15-16.30 Podsumowanie, rozdanie certyfikatów i zakończenie szkolenia
Prowadząca: Marta Łanoch