Wydarzenia
Szukaj wydarzenia
warsztaty on-line: Suplementy diety, novel food, oświadczenia zdrowotne, reklama w social media - najnowsze zmiany w prawie
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 06.12.2024 |
Data zakończenia | 06.12.2024 |
06.12.2024 | |
Cena regularna | 1 490.00 PLN |
Lokalizacja | ON-LINE |
Załączniki | formularz zgloszeniowy 6 grudnia 2024 szkolenie online suplementy.docx |
Koszt uczestnictwa jednej osoby w szkoleniu
1490 PLN + 23% VAT
NAJWAŻNIEJSZE ZMIANY I ZAGADNIENIA:
• Rewolucja w reklamie suplementów diety
• Zmiana ustawy dotyczącej suplementów diety, najnowsze orzecznictwo
• rewolucja w oznakowaniu nadchodzi!
• pelargonia afrykańska i inne novel food
• zmiany w zakresie maksymalnych limitów witamin i składników mineralnych w całej UE!
• reklama w social mediach, w tym z udziałem influencerów!
• wysokie kary za nieprawidłową reklamę suplementów diety w internecie!
• Jak walczyć z postanowieniami GIS zobowiązującymi do przedłożenia opinii jednostki naukowej lub URPL?
• Najczęściej kwestionowane składniki i maksymalne limity
• planowane zmiany w prawie UE dot. suplementów diety
szkolenie i warsztaty praktyczne on-line
Suplementy diety, novel food, oświadczenia zdrowotne, reklama w social media - najnowsze zmiany w prawie
6 grudnia 2024 r.
PROGRAM
8.30-8.45 Logowanie uczestników
8.45-9.15 Kiedy produkt spełnia kryteria suplementu diety?
• Suplement diety a żywność wzbogacona
• Suplement diety a produkt leczniczy
• Suplement diety a żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
- różnice
– plusy i minusy dla przedsiębiorców
9.15-9.40 Skład suplementów diety
• dozwolone witaminy i składniki mineralne i ich maksymalne ilości
• nowe uchwały GIS dot. maksymalnych ilości składników w suplementach diety – czy należy je stosować?
• limity tolerancji dla witamin i składników mineralnych
• jakie składniki roślinne mogą być używane w suplementach diety?
• maksymalne ilości składników roślinnych w suplementach diety
• jak walczyć z postanowieniami GIS zobowiązującymi do przedłożenia opinii jednostki naukowej lub URPL?
• najczęściej kwestionowane składniki i maksymalne limity
9.40-10.00 Nowa żywność
• co to jest nowa żywność?
• jak stosować nową żywność?
• Jak wykazać historię spożycia?
• jak uzyskać zezwolenie na nową żywność?
• jak wygląda procedura uzyskiwania zezwolenia na novel food - praktyczne podejście
• przypadek pelargonii afrykańskiej
10.00-10.15 Przerwa na kawę
10.15-10.30 Etykieta suplementu diety
• obowiązkowe informacje
• jakie informacje dodatkowo można zamieścić na etykiecie?
• znakowanie alergenów, zanieczyszczenie krzyżowe alergenami
• obowiązkowe ostrzeżenia
10.30-11.00 Powiadomienie suplementu diety – krok po kroku
• treść powiadomienia
• jakie dokumenty warto dołączyć do powiadomienia?
• specyfikacje składników roślinnych
• specyfikacje jakościowo-ilościowe dla produktu
• w jakim terminie należy złożyć powiadomienie?
11.00-11.30 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, oświadczenia pending
• jakie oświadczenia są dozwolone?
• Jak w praktyce wyszukiwać oświadczenia pending?
• Praktyczne problemy w wykorzystaniu oświadczeń zdrowotnych, w tym pending
• Najczęściej popełniane błędy, za które nakładane są kary
11.30-12.15 Reklama suplementu diety
• jak tworzyć hasła reklamowe, żeby zminimalizować ryzyko na kary?
• marki parasolowe
• reklama w social media (blogerzy, influencerzy, instagram, facebook)
• rekomendacje osób znanych, stowarzyszeń,
• wykorzystanie badań w reklamie
• przykłady zakwestionowanych reklam - warsztaty
12.15-12.30 Obowiązek wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika
12.30-13.00 Możliwość indywidualnych konsultacji z prowadzącym
13.00-13.15 Podsumowanie i zakończenie szkolenia
*Możliwość zadawania pytań po warsztatach (do 3 pytań na jednego uczestnika) do tygodnia po spotkaniu. Pytania dotyczące tylko zakresu odbytego spotkania.
PROWADZĄCA
Marta Łanoch - prawnik specjalizujący się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym. Zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety, kosmetykami, wyrobami medycznymi i produktami leczniczymi w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz reklamy tych preparatów. Reprezentuje klientów i doradza w zakresie procedury novel food, opracowuje i opiniuje umowy w obrocie gospodarczym. Doświadczony szkoleniowec, prelegent na konferencjach branżowych i naukowych. Oprócz praktyki prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na europejskim prawie żywnościowym.