Wydarzenia
Szukaj wydarzenia
Szkolenie: Żywność, żywność wzbogacona, dla sportowców, FSMP, preparaty dla niemowląt i małych dzieci – aspekty prawne i praktyczne (najnowsze zmiany i wymagania)
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 06.03.2018 |
Data zakończenia | 06.03.2018 |
Cena regularna | 990.00 PLN |
Lokalizacja | Kraków |
Załączniki | formularz zgloszeniowy 6.03.2018 Krakow.docx |
Koszt uczestnictwa
990 zł netto + 23% VAT – do 1 marca
1190 zł netto + 23% VAT – po 1 marca
Szkolenie
Żywność, żywność wzbogacona, dla sportowców, FSMP, preparaty dla niemowląt i małych dzieci – aspekty prawne i praktyczne
6 marca 2018r., Kraków
9.00-9.30 Rejestracja uczestników i kawa powitalna
9.30-11.00 Żywność:
a) Znakowanie:
• Obowiązkowe informacje na etykiecie,
• Wymogi dla tabeli wartości odżywczej,
• Dobrowolne, dodatkowe informacje,
• Obecność alergenów,
• Wizerunek owoców/warzyw na etykiecie,
• GMO,
• Eko.
b) Nowa żywność
• nowe rozporządzenie w zakresie novel food,
• nowa żywność z państw trzecich.
c) Dodatki do żywności:
• czy trzeba wskazywać funkcje technologiczne dodatków?
• jak właściwie znakować dodatki do żywności?
• gdzie znajduje się wykaz dozwolonych dodatków?
• obowiązkowe ostrzeżenia przy stosowaniu niektórych dodatków.
11.00-11.15 Przerwa na kawę
11.15-11.45 Żywność wzbogacona:
a) Jakimi substancjami można wzbogacać żywność?
b) Wykaz dozwolonych witamin i minerałów oraz ich form chemicznych,
c) Minimalna i maksymalna ilość witamin i minerałów w żywności.
11.45-12.00 Żywność dla sportowców
12.00-13.00 Reklama żywności
a) Dozwolone oświadczenia żywieniowe i zdrowotne,
b) Obowiązkowe znakowanie w związku z oświadczeniami,
c) Ograniczenia w stosowaniu oświadczeń,
d) kary za nieprawidłową reklamę
13.00-13.45 Lunch
13.45-14.30 FSMP:
a) podejście organów nadzoru do kwalifikacji produktów traktowanych dotychczas jako środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
b) reklama FSMP.
14.30-15.15 Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt:
a) Znakowanie,
b) Prezentacja i reklama.
15.15-15.30 Przerwa na kawę
15.30-16.00 Kary nakładane przez organy nadzoru:
a) Okoliczności łagodzące nałożenie kary
b) Okoliczności obciążające.
16.00-16.30 Podsumowanie, indywidualne omawianie problemów, rozdanie certyfikatów i zakończenie szkolenia
Prowadząca
Marta Łanoch – starszy prawnik w kancelarii Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp. j. Specjalizuje się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno małych przedsiębiorstw jak i wiodących firm na rynku polskim i zagranicznym. Współpracuje z klientami zagranicznymi oraz zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz opiniowania reklam produktów. Zajmuje się także procedurą tzw. novel food. Prowadziła projekty związane z due diligence firm farmaceutycznych. Przeprowadza szkolenia dla firm oraz występuje jako prelegent na konferencjach z branży farmaceutycznej, kosmetycznej i żywnościowej. Oprócz praktyki zawodowej w kancelarii prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na prawie żywnościowym na obszarze Polski, UE i państw trzecich, ze szczególnym uwzględnieniem suplementów diety.