Wydarzenia
Szukaj wydarzenia
Szkolenie: Różne kategorie środków spożywczych – etykieta, reklama, najnowsze zmiany w prawie
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 10.05.2019 |
Data zakończenia | 10.05.2019 |
Cena regularna | 1 090.00 PLN |
Lokalizacja | Warszawa |
Załączniki | formularz zgloszeniowy 10 maja 2019r. Warszawa nowa zywnosc.docx |
Koszt uczestnictwa:
1090 zł netto + 23% VAT – do 26 kwietnia
1290 zł netto + 23% VAT – po 26 kwietnia
Szkolenie
Różne kategorie środków spożywczych –
etykieta, reklama, najnowsze zmiany w prawie
10 maja 2019r., Warszawa
PROGRAM
9.30-9.45 Rejestracja, kawa powitalna
9.45-10.45 Żywność:
a) Znakowanie:
• Obowiązkowe informacje na etykiecie,
• Wymogi dla tabeli wartości odżywczej,
• Dobrowolne, dodatkowe informacje,
• Obecność alergenów,
• Wizerunek owoców/warzyw na etykiecie,
• wolny od GMO – nowa ustawa!
• bez laktozy – nowe stanowisko inspekcji!
b) Dodatki do żywności:
• czy trzeba wskazywać funkcje technologiczne dodatków?
• jak właściwie znakować dodatki do żywności?
• gdzie znajduje się wykaz dozwolonych dodatków?
• obowiązkowe ostrzeżenia przy stosowaniu niektórych dodatków.
10.45-11.30 Żywność wzbogacona:
a) Jakimi substancjami można wzbogacać żywność?
b) Wykaz dozwolonych witamin i minerałów oraz ich form chemicznych,
c) Minimalna i maksymalna ilość witamin i minerałów w żywności.
11.30-11.45 Przerwa na kawę
11.45-12.15 Obowiązek wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika
12.15-12.45 Nowa żywność
• czym jest nowa żywność
• nowe rozporządzenie w zakresie novel food,
• nowa żywność z państw trzecich
• Katalog novel food – jak wyszukiwać informacje?
• Jak wykaz historię spożycia?
• Unijny wykaz nowej żywności – problemy praktyczne
12.45-13.30 Reklama żywności
a) oświadczenia żywieniowe i zdrowotne,
b) oświadczenia pending,
c) obowiązkowe znakowanie w związku z oświadczeniami,
d) ograniczenia w stosowaniu oświadczeń,
e) kary za nieprawidłową reklamę
13.30-14.15 Lunch
14.15-15.00 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP)
a) Kiedy można zakwalifikować produkt jako FSMP?
b) Wymogi dla etykiety żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
c) Ograniczenia w reklamie
d) Jak komunikować funkcje FSMP wobec ograniczeń w reklamie?
15.00-15.30 Kary nakładane przez organy nadzoru:
a) Okoliczności łagodzące nałożenie kary
b) Okoliczności obciążające.
15.30-15.50 Aspekty prawne Brexitu dla branży spożywczej
15.50-16.20 Zmiany w zakresie VAT
16.20-16.30 Podsumowanie, rozdanie certyfikatów i zakończenie szkolenia
Prowadząca: Marta Łanoch – starszy prawnik w kancelarii Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp. j. Specjalizuje się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz ko-smetycznego, zarówno małych przedsiębiorstw jak i wiodących firm na rynku polskim i zagranicz-nym. Współpracuje z klientami zagranicznymi oraz zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz opiniowania reklam produktów. Zajmuje się także procedurą tzw. novel food. Prowadziła projekty związane z due diligence firm farmaceutycznych. Przeprowadza szkolenia dla firm oraz występuje jako prelegent na konferencjach z branży farmaceutycznej, kosmetycznej i żywnościowej. Oprócz praktyki zawodowej w kancelarii prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uni-wersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na prawie żywnościowym na obszarze Polski, UE i państw trzecich, ze szczególnym uwzględnieniem suplementów diety.