Wydarzenia
Szukaj wydarzenia
szkolenie: Suplementy diety w świetle aktualnych przepisów i nadchodzących zmian (Krakow)
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 14.12.2019 |
Data zakończenia | 14.12.2019 |
Cena regularna | 750.00 PLN |
Lokalizacja | Kraków |
Załączniki | formularz zgoszeniowy 14 grudnia 2019r. krakow suplementy.docx |
CENA
750 zł netto + 23% VAT
NOWOŚCI I NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA
- Nowa ustawa dot. stawek VAT m.in. na suplementy diety podpisana juz przez prezydenta i niedługo wejdzie w życie
- Nowa ustawa dot. oznakowania produktów bez GMO uchwalona przez Sejm!
- CBD - status prawny, jak wprowadzać do obrotu, CBD w innych krajach
- Nowe uchwały GIS dot. maksymalnych ilości składników w suplementach – czy należy je stosować?
- Jak walczyć z postanowieniami GIS zobowiązującymi do przedłożenia opinii jednostki naukowej lub URPL?
- Najczęściej kwestionowane składniki i maksymalne limity
- Zmiany w systemie powiadomień suplementów diety
- VAT na suplementy diety od 2020 r.
- Opinie Zespołu ds. Suplementów diety - status prawny, jakie ryzyko w przypadku niezgodności
- Reklama suplementów diety na Facebooku i Instagramie
szkolenie i warsztaty praktyczne
Nowe wymagania prawne dla suplementów diety
14 grudnia 2019r., Kraków (sobota)
10 stycznia 2020r., Warszawa (piątek)
PROGRAM
9.30-9.45 Rejestracja uczestników, kawa powitalna
9.45-10.15 Kiedy produkt spełnia kryteria suplementu diety?
• Suplement diety a żywność wzbogacona
• Suplement diety a produkt leczniczy
• Suplement diety a żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
- różnice
– plusy i minusy dla przedsiębiorców
10.15-11.00 Skład suplementów diety
• dozwolone witaminy i składniki mineralne i ich maksymalne ilości
• nowe uchwały GIS dot. maksymalnych ilości składników w suplementach diety – czy należy je stosować?
• limity tolerancji dla witamin i składników mineralnych
• jakie składniki roślinne mogą być używane w suplementach diety?
• maksymalne ilości składników roślinnych w suplementach diety
• jak walczyć z postanowieniami GIS zobowiązującymi do przedłożenia opinii jednostki naukowej lub URPL?
• najczęściej kwestionowane składniki i maksymalne limity
11.00-11.30 Nowa żywność
• zmiany w zakresie rozporządzenia novel food
• jak stosować nową żywność?
• Jak wykazać historię spożycia?
• CBD - status prawny, jak wprowadzać do obrotu, CBD w innych krajach
11.30-11.45 Przerwa na kawę
11.45-12.15 Dodatki do żywności
• Jakie dodatki można stosować w suplementach diety?
• Dodatki do żywności w suplementach diety dla niemowląt i małych dzieci
• jak poprawnie wskazywać dodatki do żywności na etykiecie?
12.15-12.45 Etykieta suplementu diety
• obowiązkowe informacje
• jakie informacje dodatkowo można zamieścić na etykiecie?
• znakowanie alergenów
• obowiązkowe ostrzeżenia
12.45-13.15 Warsztat – przygotowanie etykiety suplementu diety
13.00-13.45 Lunch
13.45-14.30 Powiadomienie suplementu diety – krok po kroku
• treść powiadomienia
• jakie dokumenty warto dołączyć do powiadomienia?
• specyfikacje składników roślinnych
• specyfikacje jakościowo-ilościowe dla produktu
• w jakim terminie należy złożyć powiadomienie?
• zmiany w systemie powiadomień
14.30-15.00 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, oświadczenia pending
- bez GMO,
- bez laktozy,
- bezglutenowy.
15.00-15.45 Reklama suplementu diety
• jak tworzyć hasła reklamowe, żeby zminimalizować ryzyko na kary?
• marki parasolowe
• rekomendacje osób znanych, stowarzyszeń,
• przykłady zakwestionowanych reklam - warsztaty
15.45-16.00 Stawka VAT dla suplementów diety od 2020 r.
16.00-16.15 Podsumowanie, rozdanie certyfikatów i zakończenie spotkania
Wykładowca
Marta Łanoch – starszy prawnik w kancelarii Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp. j. Specjalizuje się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno małych przedsiębiorstw jak i wiodących firm na rynku polskim i zagranicznym. Współpracuje z klientami zagranicznymi oraz zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz opiniowania reklam produktów. Zajmuje się także procedurą tzw. novel food. Prowadziła projekty związane z due diligence firm farmaceutycznych. Przeprowadza szkolenia dla firm oraz występuje jako prelegent na konferencjach z branży farmaceutycznej, kosmetycznej i żywnościowej. Oprócz praktyki zawodowej w kancelarii prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na prawie żywnościowym na obszarze Polski, UE i państw trzecich, ze szczególnym uwzględnieniem suplementów diety.