Wydarzenia
Szukaj wydarzenia
szkolenie: Suplementy diety, CBD, konopie, składniki roślinne, probiotyki - najnowsze zmiany w prawie (Kraków)
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 18.01.2020 |
Data zakończenia | 18.01.2020 |
Cena regularna | 750.00 PLN |
Lokalizacja | Kraków |
Załączniki | formularz zgoszeniowy 18 stycznia 2020r. krakow suplementy.docx |
KOSZT UCZESTNICTWA
750 ZŁ NETTO + 23%vat
NAJWAŻNIEJSZE ZMIANY I ZAGADNIENIA:
- Zmiany w powiadomieniach suplementów diety!
- Wszystko o CBD - jak sprzedawać, jak radzić sobie w trakcie kontroli, potencjalne ryzyka! Omówienie zagadnienia od A do Z.
- Opłaty za reklamy suplementów diety!
- Nowe obowiązki oznakowania suplementów diety!
- Nowe uchwały GIS dot. maksymalnych ilości składników w suplementach – czy należy je stosować?
- Jak walczyć z postanowieniami GIS zobowiązującymi do przedłożenia opinii jednostki naukowej lub URPL?
- Nowy obowiązek wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika
- Najczęściej kwestionowane składniki i maksymalne limity
- Zmiany w systemie powiadomień suplementów diety
- VAT na suplementy diety od 2020 r.
- Nowe wymogi dla suplementów z wit. B6, magnezem, żelazem i miedzią
szkolenie i warsztaty praktyczne
Suplementy diety, CBD, konopie, składniki roślinne, probiotyki - najnowsze zmiany w prawie
18 stycznia 2020r., KRAKÓW
9.30-10.00 REJESTRACJA UCZESTNIKÓW I KAWA POWITALNA
10.00-10.30 Kiedy produkt spełnia kryteria suplementu diety?
• Suplement diety a żywność wzbogacona
• Suplement diety a produkt leczniczy
• Suplement diety a żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
- różnice
– plusy i minusy dla przedsiębiorców
10.30-10.45 Skład suplementów diety
• dozwolone witaminy i składniki mineralne i ich maksymalne ilości
• nowe uchwały GIS dot. maksymalnych ilości składników w suplementach diety – czy należy je stosować?
• limity tolerancji dla witamin i składników mineralnych
• jakie składniki roślinne mogą być używane w suplementach diety?
• maksymalne ilości składników roślinnych w suplementach diety
• jak walczyć z postanowieniami GIS zobowiązującymi do przedłożenia opinii jednostki naukowej lub URPL?
• najczęściej kwestionowane składniki i maksymalne limity
10.45-11.00 Nowa żywność
• zmiany w zakresie rozporządzenia novel food
• jak stosować nową żywność?
• Jak wykazać historię spożycia?
• Konopie i CBD – wykorzystanie w suplementach diety
• Podejście do CBD w Polsce i innych państwach członkowskich UE
11.00-11.15 Przerwa na kawę
11.15-11.45 Etykieta suplementu diety
• obowiązkowe informacje
• jakie informacje dodatkowo można zamieścić na etykiecie?
• znakowanie alergenów
• obowiązkowe ostrzeżenia
11.45-12.30 Warsztat – przygotowanie etykiety suplementu diety
12.30-13.30 Powiadomienie suplementu diety – krok po kroku
• treść powiadomienia
• jakie dokumenty warto dołączyć do powiadomienia?
• specyfikacje składników roślinnych
• specyfikacje jakościowo-ilościowe dla produktu
• w jakim terminie należy złożyć powiadomienie?
• zmiany w systemie powiadomień
13.30-14.15 Przerwa na lunch
14.15-14.45 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, oświadczenia pending
• jakie oświadczenia są dozwolone?
• Jak w praktyce wyszukiwać oświadczenia pending?
• Praktyczne problemy w wykorzystaniu oświadczeń zdrowotnych, w tym pending
• Najczęściej popełniane błędy, za które nakładane są kary
14.45-15.10 Reklama suplementu diety
• jak tworzyć hasła reklamowe, żeby zminimalizować ryzyko na kary?
• marki parasolowe
• rekomendacje osób znanych, stowarzyszeń,
• przykłady zakwestionowanych reklam - warsztaty
15.10-15.20 Nowy obowiązek wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika
15.20-15.30 Stawka VAT dla suplementów diety od 2020 r.
15.30-16.30 Mozliwość indywidulanych konsultacji z prowadzącym
16.30-16.45 Podsumowanie, rozdanie certyfikatów i zakończenie szkolenia
Prowadząca: Marta Łanoch – starszy prawnik w kancelarii Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp. j. Specjalizuje się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz ko-smetycznego, zarówno małych przedsiębiorstw jak i wiodących firm na rynku polskim i zagranicz-nym. Współpracuje z klientami zagranicznymi oraz zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz opiniowania reklam produktów. Zajmuje się także procedurą tzw. novel food. Prowadziła projekty związane z due diligence firm farmaceutycznych. Przeprowadza szkolenia dla firm oraz występuje jako prelegent na konferencjach z branży farmaceutycznej, kosmetycznej i żywnościowej. Oprócz praktyki zawodowej w kancelarii prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uni-wersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na prawie żywnościowym na obszarze Polski, UE i państw trzecich, ze szczególnym uwzględnieniem suplementów diety.