Wydarzenia
Szukaj wydarzenia
warsztaty on-line: Suplementy diety, novel food, oświadczenia zdrowotne, reklama w social media - najnowsze zmiany w prawie
Szczegóły wydarzenia
Data wydarzenia | 30.12.2020 |
Data zakończenia | 30.12.2020 |
30.12.2020 | |
Cena regularna | 540.00 PLN |
Lokalizacja | ON-LINE |
Załączniki | formularz zgloszeniowy 30 grudnia 2020 szkolenie online suplementy diety.docx |
Koszt uczestnictwa
540 PLN + 23% VAT
CENA OBEJMUJE:
- Możliwość zadawania pytań po warsztatach do 3 tygodni po spotkaniu. Pytania dotyczące zakresu odbytego spotkania.
- Prezentacja w wersji online
- Certyfikat uczestnictwa online albo w wersji papierowej
NAJWAŻNIEJSZE ZMIANY I ZAGADNIENIA:
- Kraj/miejsce pochodzenia podstawowego składnika obowiązkowy od 1 kwietnia 2020
- Czy "wyprodukowano przez X dla Y" jest określeniem kraju/miejsca pochodzenia
- Nowe obowiązki oznakowania suplementów diety!
- Nowe uchwały GIS dot. maksymalnych ilości składników w suplementach – czy należy je stosować?
- Jak walczyć z postanowieniami GIS zobowiązującymi do przedłożenia opinii jednostki naukowej lub URPL?
- Nowy obowiązek wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika
- Najczęściej kwestionowane składniki i maksymalne limity
- Zmiany w systemie powiadomień suplementów diety
- zmiany w VAT na suplementy diety
szkolenie i warsztaty praktyczne on-line
Suplementy diety, novel food, oświadczenia zdrowotne, reklama w social media - najnowsze zmiany w prawie
30 grudnia 2020r.,
Nasza oferta szkoleń online nie odbiega jakością od naszych tradycyjnych stacjonarnych spotkań.
Szkolenia online realizowane są z wykorzystaniem nowoczesnych technik multimedialnych (przynajmniej mamy taką nadzieję), które pozwalają na obustronną komunikację między prowadzącym a uczestnikami. Podczas spotkania jesteście Państwo w stałej interakcji z prowadzącym, możecie Państwo swobodnie komunikować się z prowadzącym poprzez zadawanie pytań korzystając z mikrofonu na żywo, czy też w formie czatu. Oczywiście mają Państwo dostęp do materiałów, które są wyświetlane na Państwa ekranach, a po spotkaniu wysłane na maile w formie elektronicznej.
PROGRAM
11.15-11.30 Logowanie uczestników
11.30-12.00 Kiedy produkt spełnia kryteria suplementu diety?
• Suplement diety a żywność wzbogacona
• Suplement diety a produkt leczniczy
• Suplement diety a żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
- różnice
– plusy i minusy dla przedsiębiorców
12.00-12.30 Skład suplementów diety
• dozwolone witaminy i składniki mineralne i ich maksymalne ilości
• nowe uchwały GIS dot. maksymalnych ilości składników w suplementach diety – czy należy je stosować?
• limity tolerancji dla witamin i składników mineralnych
• jakie składniki roślinne mogą być używane w suplementach diety?
• maksymalne ilości składników roślinnych w suplementach diety
• jak walczyć z postanowieniami GIS zobowiązującymi do przedłożenia opinii jednostki naukowej lub URPL?
• najczęściej kwestionowane składniki i maksymalne limity
12.30-13.00 Nowa żywność
• co to jest nowa żywność?
• jak stosować nową żywność?
• Jak wykazać historię spożycia?
• jak uzyskać zezwolenie na nową żywność?
• jak wygląda procedura uzyskiwania zezwolenia na novel food - praktyczne podejście
13.00-13.15 Przerwa na kawę
13.15-13.30 Etykieta suplementu diety
• obowiązkowe informacje
• jakie informacje dodatkowo można zamieścić na etykiecie?
• znakowanie alergenów
• obowiązkowe ostrzeżenia
13.30-14.00 Warsztat – przygotowanie etykiety suplementu diety
14.00-14.30 Powiadomienie suplementu diety – krok po kroku
• treść powiadomienia
• jakie dokumenty warto dołączyć do powiadomienia?
• specyfikacje składników roślinnych
• specyfikacje jakościowo-ilościowe dla produktu
• w jakim terminie należy złożyć powiadomienie?
14.30-14.45 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, oświadczenia pending
• jakie oświadczenia są dozwolone?
• Jak w praktyce wyszukiwać oświadczenia pending?
• Praktyczne problemy w wykorzystaniu oświadczeń zdrowotnych, w tym pending
• Najczęściej popełniane błędy, za które nakładane są kary
14.45-15.00 Reklama suplementu diety
• jak tworzyć hasła reklamowe, żeby zminimalizować ryzyko na kary?
• marki parasolowe
• reklama w social media (blogerzy, influencerzy, instagram, facebook)
• rekomendacje osób znanych, stowarzyszeń,
• przykłady zakwestionowanych reklam - warsztaty
15.00-15.15 Nowy obowiązek wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika
15.15-15.30 Stawka VAT dla suplementów diety od 2020 r.
15.30-16.00 Możliwość indywidualnych konsultacji z prowadzącym
16.00-16.15 Podsumowanie i zakończenie szkolenia
*Możliwość zadawania pytań po warsztatach do 3 tygodni po spotkaniu. Pytania dotyczące tylko zakresu odbytego spotkania.
WARSZTATY ON-LINE:
- Każdy uczestnik łączy się przez internet za pomocą swojego komputera, tableta czy też telefonu. Wymagania: komputer, tablet czy telefon z dostępem do Internetu, mikrofon, kamera oraz ewentualnie słuchawki. Z doświadczenia rekomendujemy zestaw słuchawki plus mikrofon nawet ten zwykły do telefonu. Szczegóły organizacyjne z linkiem dostępu itd będą wysyłane dzień przed warsztatami.
- Uczestnicy w czasie rzeczywistym widzą i słyszą prowadzącego, mogą zadawać pytania i wyjaśniać wątpliwości na bieżąco. Prowadzący udostępnia na bieżąco swój ekran z prezentacją oraz ewentualnymi ćwiczeniami. Uczestnicy mogą rówież widzieć, słyszeć i rozmawiać miedzy sobą. s
Po odbytych warsztatach do każdego uczestnika zostanie wysłany certyfikat w formie elektronicznej. Jeśli jednak ktoś bedzie potrzebował wersji papierowej, oczywiscie nie ma problemu też wyślemy.
PROWADZĄCA
Marta Łanoch - prawnik specjalizujący się w obsłudze firm z sektora spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym. Zajmuje się kwestiami prawnymi związanymi z obrotem suplementami diety, kosmetykami, wyrobami medycznymi i produktami leczniczymi w krajach UE. Szczególną uwagę poświęca kwestii etykietowania oraz reklamy tych preparatów. Reprezentuje klientów i doradza w zakresie procedury novel food, opracowuje i opiniuje umowy w obrocie gospodarczym. Doświadczony szkoleniowec, prelegent na konferencjach branżowych i naukowych. Oprócz praktyki prawnej jest doktorantką na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W swojej pracy naukowej koncentruje się na europejskim prawie żywnościowym.